Kosthold og Lirosas Superbrød


Vi hører ofte at det er bra for oss å spise det ene og det andre, og helst skal vi ha i oss daglige doser av både dette og hint, eller noe som vi før trodde var sunt er nå blitt usunt, eller omvendt. Det er ikke så lett å vite hva som er sant og usant. Lirosas filosofi går ut på å spise så grovt og naturlig, samt så variert som mulig. Jeg tenker at vi bør begrense salt- og sukkerforbruket og unngå kunstige tilsetningsstoffer, deriblant såkallte lettprodukter, så sant det lar seg gjøre.

Kroppen vår trenger mange ulike næringsstoffer, vitaminer og mineraler for å fungere optimalt, og hjelpe oss til å holde oss friske, sunne, sterke og i god balanse. Jeg tenker at mennesket i utgangspunktet er skapt for å spise nesten alt hva naturen gir oss. Forsøk bare å forestill deg hva slags kosthold urmennesket levde av, og tenk at vi bør tilstrebe et lignende kosthold, minst mulig raffinert, med minst mulig kunstige tilsetningsstoffer, rett og slett så naturlig som mulig.

Ny forskning forteller oss ofte om gode resultater ved å tilføre kroppen ulike næringsmidler, men hvordan iallverden skal vi greie å ha i oss alt sammen uten at vekta fyker rett til himmels eller at mettheten overmanner oss slik at vi ikke blir i stand til å spise de gode vanlige tingene som kroppen også trenger? Og ikke minst uten å bli fullstendig forvirret over hva som egentlig er sunt og ikke?


Det er ikke enkelt for eksempel  å skulle spise en neve mandler hver dag i tillegg til annen mat, eller hva med alle de nye matvarene eller kosttilskudd som vi tidligere knapt har hørt om?

Uavhengig og helt sikkert i strid med nymotens populære lavkarbodietter holder jeg fast på grovbrød og poteter som en viktig basis i vårt kosthold. Ordentlig smør, helmelk, fløte, egg, fisk og kjøtt spiser vi også, uten at noen av familiens medlemmer er plaget av overvekt eller kostholdsrelaterte sykdommer av den grunn.

Ettersom jeg spiser brød hver eneste dag, har jeg her komponert et fiberrikt Superbrød som inneholder nøtter, tørket frukt/bær, grovt mjøl, litt skummet kulturmelk, uten tilsatt fett. Brødet er enkelt å lage, godt på smak, mettende og forholdsvis holdbart. Rett og slett et supert brød som gjerne kan fryses.

Ingrediensene kan selvfølgelig varieres etter eget ønske og hva man til enhver tid har tilgjengelig av råvarer. Har du ikke bakt så grovt brød før anbefaler jeg likevel å følge oppskriften de første gangene slik at du får kjent litt på konsistens og fremgangsmåte før du eventuellt begynner å eksperementere. Ellers er det bare å smake seg frem og bake sitt eget superbrød etter eget behag. Mulighetene er uendelige og så er det så fantastisk artig å bake frem nye og spennende resultater.


Min oppskrift finner du her...


Velbekomme og lykke til!

NB! Vær oppmerksom på at små barn ikke bør spise nøtter eller honning.

Kommentarer