Bakkeintervaller i Kirkebakken

Bakkeintervall er enkelt, effektivt og ukomplisert.
Det handler ganske enkelt om å løpe opp og gå ned,
så skal vi repetere og over tid, vil vi orke flere og flere.
Løpegruppa vår, som for det meste består av godt voksne damer med ulik løpserfaring, men med et felles ønske om å løpe, intet mer intet mindre, har startet vårsesongen 2016 med noen enkle bakkeintervaller. Det er flere grunner til at vi i første omgang velger å kjøre noen av våre felles økter som bakkintervall.

Den viktigste grunnen er kanskje at det er enkelt og effektivt, samtidig som det samler troppene og alle, får noe å bryne seg på. Intervaller er dessuten ofte et tiltak å kjøre alene. Når vi samles ved foten av en bakke og løper eller går, det vi kan oppover og jogger eller tusler ned igjen, er vi i lag. Felles løpetrening er nemlig også en sosial greie, i tillegg til at vi får luftet oss og mosjonert.

Når vi kjører bakkedrag, får vi effektiv kondisjonstrening som samtidig er skånsom, ettersom pulsen enkelt og naturlig presses opp samtidig som støtbelastningen på ledd, muskler og knær er mindre enn ved løping på flatt underlag eller når vi løper nedover. Bakkeintervall aktiviserer større deler av muskelmassen slik at hjertet må arbeide hardere for å tilføre nok blod og oksygen til muskulaturen vår. Hjertekapasiteten øker og vi får mer styrke i beinmuskulaturen som vi trenger om vi ønsker å få kraftigere fraspark og større fart i løpinga.

Det er mange måter å utføre bakkedrag på. Vi kan oppnå ulik effekt ved å velge korte eller lange bakker, slake eller bratte. Velger vi korte bratte bakker utvikles sete- og lårmuskulaturen som gjør oss sterkere og kjappere i steget. Ved lange slake motbakker vil løpeteknikk og kondisjon forbedres. Variasjon i øktene er derfor viktig om vi vil utvikle oss som løpere.

Ved all form for intervalltrening er det viktig å være godt oppvarmet, ved for eksempel lett jogging i minimum 10-15 minutter. Etter økta jogger vi ned for gradvis pulsfall og for å fjerne melkesyra fra muskulaturen.

Motbakkeøkter er i mine øyne gode økter der du får mye ut av tida du har til rådighet, dessuten er det artig og merkelig nok usedvanlig overkommelig, selv på en tung dag, -bare man først har greid å komme seg ut.

I løpegruppa kjører vi motbakkedrag i Kirkebakken med varierende lengde og ulike antall repetisjoner fra gang til gang. Hver og en kan selv justere ut i fra seg selv. Vi avtaler på forhånd omtrent hvor langt opp vi skal løpe og hvor mange drag vi skal kjøre. På den måten får hver og en forsøke å justere fart og intensitet slik at alle greier å være med på hele økta. Målet er at vi ikke starter hardere enn at vi greier å holde ut helt til slutt. Når vi løper i lag er det lettere å presse seg selv enn når man holder på alene. Vi forsøker å gjøre det så enkelt og ukomplisert som overhodet mulig og satser på at form og fart vil stige jevnt og trutt utover sommeren.

I "bakken vår" finnes det naturlige merkepunkter ved ca. 60 - 80 - 100 og 200 meter, disse blir brukt som mål, slik at vi forhåpentligvis kan justere farten riktig, slik at vi ikke dabber av for mye på slutten. Ei økt kan for eksempel være 12 x 60m, med 1 min. pause etter hvert 4. drag.
Ei anna økt løper vi 8-12 x 80m, mens ei tredje økt kan være 2-4 x 200m, 2-3 min.pause, 6-8 x 60 el. 80m. Ellers finnes det selvfølgelig utallige kombinasjonsmuligheter, så tiden man har til rådighet, kombinert med dagsform for styre hvordan vi legger det opp. Kortsiktig bonus har uansett alltid vært et aldri så lite adrenalinkick.
Her er løperne kommmandert til å Springe,
slik at vi fikk knipset et fantastisk flott løpebilde

På lengre sikt tenker vi som så, at greier vi å, kjøre på nå, med ei ukentlig motbakkeøkt vil løpeformen utover sommeren kun gå en vei: OPP og FRAM!

Ha en Sprek DAG:-)

Kommentarer