Mislykket Havrekjeks, eller kanskje ikke?


her forleden ble jeg så fryktelig sugen og inspirert
at jeg bare mått sette igang med en diger porsjon 
Havrekjeks allerede samme kveld

du kjenner den følelsen ikke sant
når du ser eller hører eller føler
noe og bare MÅ sette idèen ut i livet
fort som f...
ellers får du ikke fred

dessuten
HAVREKJEKS
er da både sunt og godt


 og ettersom både mor og havrekjeksbakevenninne
unnlot å overbringe sine sikkerstikk av og
meget smakfulle havrekjeksoppkskrifter
i den farten jeg selv hadde trengt,
så var det bare å saumfare 
nettet og sjekke litt her
og skumlese litt der 
før slumphavrekjeksen
min raskt ble unnfanget

 men alle sted stod det å lese 
at havrekjeks skal steke 
på 200 grader sånn cirka 
men slik ble de slett ikke sprø
mer som svenske mjukbrød
og jeg bare spør:

MYKE HAVREKJEKS
HVOR GODT ER VEL  DET ???


før mannen kom heim
og reddet det som var igjen 
ved å skru ned varmen og steke dem
rett og slett litt lenger, se det er nok 
uansett hemmeligheten i min ovn

smaken ble bra spesielt når vi greide å
vente til neste dag med å spise


-og for en deig å jobbe med
rett og slett herlig og til tross for 
en kjempediger porsjon gikk det 
overraskende raskt å kjevle ut 
og lage ferdig alle kjeksene

PAUSE

(-to digre bokser fulle-
-og nå er det bare en igjen
etter som minsten serverte
den ene på skolen dagen etter
og alle ungene elsket dem
slå den) 

FORTSETTELSE:

bortsett da fra at de myke til slutt
fikk en egen tørkeomgang i min 
stekeovn for å bli sprø uten å bli brent

her er min enkle oppskrift
som neste gang skal justeres en smule med
litt mindre hvetemel og at hele deigen 
skal få stå over hele natten 
og kjøle seg skikkelig ned


så vet du det om du har lyst 
til å prøve deg selv
ellers kommer vi tilbake med
ny havrekjeksrapport
så fort vi bare får det gjort
kanskje med mors egen oppskrift


500 g smør
250 g sukker
5 dl melk
2 dl vann

smøret smeltes med sukker,vann og melk
rør så inn

500 g havregryn

og la blandingen stå til den er avkjølt

tilsett deretter
250 g fullkorns hvetemel
3-4 ts hjortetakksalt
2-3 ts natron

250 g hvetemel røres inn tilslutt
-her tenker jeg at melmengden gjerne
kan begrenses ettersom man også
trenger noe hvetemel til kjevlingen

deigen kan godt hvile i kjøleskapet natten over
noe jeg ikke hadde tålmodighet til men som definitivt
skal gjøres neste gang, for det blir havrekjeksbaking
på meg flere ganger, jeg gir meg nemlig ikke så lett

mine kjeks er kjevlet ganske så tynne og stukket ut
med et colaglass fra mc donalds, så der fikk du den
du som trodde at vi aldri beveget oss ut på en
sådan resturant, det gjør vi nemlig en gang i blant
til og med uten dårlig samvittighet he-he...så det....

vel vel, -det var vel kanskje en avsporing

steketemperatur og -tid må du prøve deg litt på
ettersom de fleste oppskrifter jeg kom over mente
at 180-200 grader, gjerne med varmluft
en 10-12 minutter skulle gi sprø og deilige kjeks

mine ble med denne stekingen myke og
på grensen til brente så temperaturen ble
justert ganske kraftig ned
og steketiden tilsvarende opp

men smaken ble topp
og spesiellt etter at kjeksene hadde sovet natten over


P.S. og NB
Glemte visst å nevne 
at det er lurt å prikke 
leiven med en gaffel 
før man stikker
ut kjeksene

Kommentarer

Mmm! Havrekjeks er godt!
Har ikke smakt hjemmelaget før. Det virker spennende.

Men kjeks, er ikke de "alltid" myke når de kommer rett ut av ovnen? Og så blir de harde når de avkjøler litt? Vel, det er jo likevel greit at mannen reddet kvelden! :)

Nå fikk jeg lyst på havrekjeks!
Hilde sa…
Å, havrekjeks er godt, men jeg tror faktisk aldri jeg har bakt det selv... (har bakt havreflarn til jul flere ganger, men ikke havrekjeks).
Takk for oppskriften :)
Sidsel sa…
Kanskje en ide nå fram mot jul :) gode så de ut, åkke som.
Maria sa…
Allt hembakat är gott, och havrekex det gillar jag :)
Tack för receptet. Ska försöka mig på detta nångång.
Ha en bra dag!
Kram Maria