Uke 5/10: Tålmodighet er en dyd og Restitusjon er Viktig

En måned etter at vi startet vårt løpeprogram har vi nå forhåpentligvis kommet godt i gang og fått noe rutine på løpinga vår. Det er det jevne som drar, og hemmeligheten ved å lykkes er å holde kroppen i gang, uten altfor lange avbrekk mellom hver gang. Jeg tenker litt sånn: "det er ikke så viktig hva du gjør, bare du gjør noe". Noen dager vil dørstokken kjennes ekstra høy, andre dager er det lett å komme seg ut. Av og til trenger vi å pushe oss, andre dager har vi best av å være i ro. Restitusjon er VIKTIG, så om kroppen stritter mye i mot kan det være et tegn på at vi har best av å ta det litt med ro. Når vi trener brytes kroppen ned, for at vi skal bygge den opp til å bli sterkere. Treningsøktene bryter ned, restitusjonsfasen gjenoppretter og bygger, slik at kroppen over tid, når prosessene gjentas blir sterkere og tåler mer. Kunsten er å finne balanse i trening og restitusjon etter det som passer deg og din kropp. Den som greier best å balansere disse to, vil være den som får mest utbytte av treninga si.

Restitusjon handler ikke nødvendigvis om helhvile. God og riktig restitusjonstid avhenger av hvor hardt og lenge vi har presset oss og hvor godt trent vi i utgangspunktet er. For at vi skal bli sterkere og i bedre form er det derfor helt nødvendig at hver og en lærer seg selv og kjenne og ikke går for fort frem. Tålmodighet er en dyd, gode langdistanseløpere har brukt flere år på å komme dit de er, og de som velger snarveier kan fort havne i fallgruben med skader eller at man går lei og ikke orker mer. Det kan dessuten være verdt å huske på at det kreves mindre aktivitet for å vedlikeholde en allerede oppbygd form, enn å bygge seg sterkere og mer utholdende.

Ved å gjøre både løping og restitusjon lystbetont og positiv vil vi holde ut lenger og dermed være bedre rustet til å nå våre løpemål.

UKE 5/10
3 løpeøkter (f.eks. tirsdag-torsdag-søndag) og 2-3 g. styrke.

1. 8-10 km behagelig fart, gjerne grus eller sti, ca. 50-70min.

2. 1-2 km oppvarming, 3-5 km konkurransefart, 1-2 km nedjogg.

3. 12-15 km rolig løping, ca. 70-100min.


Styrkeøvelser:
4 x 20 tåhev
4 x 20 kneløft
4 x 30 ryggløft
4 x 30 sit-ups


UKE 1/10
UKE 2/10
UKE 3/10
UKE 4/10

Kommentarer