Kjøttfri Mandag; -eller bevisste matvalg?

Er det mulig å gå for Kjøttfri Mandag som matprinsipp uten neserynking av ymse slag? Er det mulig i en aktiv familiehverdag å servere Kjøttfri Middag samtidig som man styrer unna pannekaker og grønnsakssupper uten bacon, skinke eller kjøttboller som tilbehør? Er det mulig å finne gode alternativer som alle kan like?

Er det mulig å spise seg mett nok kun på vegetar? - og vil vi det???

På Kjøttfri Mandag, er det vitterlig "lov" å spise fisk, og så lenge man spiser variert og holder seg unna kjøttmiddager, flere ganger i uka, spiller det vel liten rolle hvilken ukedag, man velger å ha: KJØTTFRI MANDAG, eller hva?

Stort sett spiser vi kun kjøtt fra egenskutt elg, dette er ren og god mat, vi har gjort alt selv, helt fra elgen sprang laus i skogen til han ligger tilberedt på matbordet. Jeg ser derfor ikke helt nødvendigheten av å kjøre beinhardt på Kjøttfri Mandag, selv om jeg ærlig snakka skal si, at jeg har litt sansen. Ikke minst handler det om å ta noen kostholdsvalg. Det handler om å bevisstgjøre seg, hva slags mat man putter i munn. Det handler om å styre unna bearbeidede kjøttprodukter i vesentlig grad, uten å bli hysterisk eller paranoid og aldri kunne unne seg ei pølse eller et hamburgermåltid. Det handler også faktisk om å få øynene opp for hva vi faktisk kan spise.

Mat er mye mer enn ett kjøttstykke. Dessuten har vi en global utfordring når det gjelder å skaffe mat nok for hele verdens befolkning. Hvordan skal moder jord skaffe nok mat til alle? Det kreves nemlig mer av henne å få fram en viss mengde energi i form av kjøttprodukter enn planteføde. Vi har derfor et ansvar, alle som en, ikke bare overfor oss selv. Tenk bare på all mat som blir kastet i vårt lille land; -fy skamme oss, når vi ikke spiser opp brødet vårt, eller lar fullt brukbare matvarer gå i søpla, kun fordi datomerkinga sier så.

Hos oss har vi en gylden regel, hver gang spørsmålet kommer opp; -kan jeg spise dette?
"-smak på det!"

Smak,  så kjenner du fort om du kan drikke melka eller spise yoghurten eller hva det nå måtte være man kviet seg for, etter å ha gløttet på datomerkinga som gikk ut i forgårs.

Veldig mye av smaken sitter i hodet, er min påstand. Våre holdninger er nemlig med på å forhåndsdømme mat vi sannsynligvis godt kunne likt, om vi møtte den med et åpent sinn. Skal innrømme at jeg har noen fordommer selv mot å spise f.eks. hare, noe man fornuftsmessig kanskje rent ernæringsmessig burde foretrukket framfor kylling, -om man har muligheten for å jakte selv, og høste av naturens overskudd og dermed bidra til å holde balanse i økosystemet.

Som eksempel vil jeg nevne dette: tror du du skal spise bringebærsyltetøy på vafla di, og det i virkeligheten er jordbær, vil du mest sannsynlig rynke på nese over hvor den pussige smaken dette syltetøyet har, til tross for at du kanskje egentlig synes jordbær er bedre enn bringebær.

Helt sant, eksemplet er selvopplevd, og gir en vekker på hvor mye vi kan styre med hodet vårt.

For oss som lever i et velstående land, med mer enn nok tilgang på all slags mat, vi kan stort sett plukke på øverste hylle og velge det vi har lyst på, er det desto viktigere å ta, bevisste valg.
Kanskje er Kjøttfri Mandag et stykke på veien? Begrepet er verdensomspennende og overkommelig for de aller fleste.

For enkelhets skyld: Kjøttfri Mandag i mitt hus i dag, kommer til å består av:

Tomatsuppe med egg og makaroni 
samt Pannekaker med Blåbærsyltetøy
Posesuppe eller lage fra bunnen ? -det får være opp til deg:-)
Enkelt og Greit; -God Appetitt!

-og pannekakerøra lager vi slik:

Grunnoppskrift pr.pers:

1 egg
1/4 ts (rør)sukker
1/8 ts salt
2,5 dl melk
1,5 dl spelt- eller hvetemel

Ingrediensene vispes godt sammen, og røra får svelle 15-20 minutter, før pannekakene stekes i stekepanne med litt smør og serveres med sukker, syltetøy eller honning som seg hør og bør. Normalt ganges denne "grunnoppskrift med 4, og så spes det evt. på med melk og eller mel. Restene lager vi vaffelrøre av, når det begynner å li, mot helgetid, -da tilsetter vi kanskje et par ekstra ekstra egg, litt mer søtt, fett i form av olje eller smeltet smør samt bakepulver, mel, havregryn og melk. 
Link til KjøttfriMandag-oppskrifter hos Fremtiden i våre hender.
Link til KjøttfriMandag-oppskrifter på engelsk hos Meatfreemonays.


Kommentarer